Pravidla pro vína

PRAVIDLA, KTERÁ MUSÍ SPLŇOVAT VÍNA ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE BLATNICE.

Víno musí být vyrobené z odrůd, kterým se v Blatnici nejvíce daří. Z jejich hroznů ve sklepích poté vzniká nejlepší víno, které je typické pro místní region. Je to Ryzlink rýnský a skupina burgundský odrůd – Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay a jejich cuvée.

Po návštěvě blatnických vinařů poznáte, že právě na těchto odrůdách si většina z nich zakládá. Ve vinicích je vysazují do nejlepších poloh a ve sklepech si jich nejvíce považují. Když pak mezi sebou porovnávají kvalitu, například na výstavách a soutěžích, vítězí zpravidla právě tyto odrůdy.

Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic v okolí obce Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Ve vínech VOC Blatnice se lidem představuje typický, nezaměnitelný terroir obce Blatnice pod Svatým Antonínkem. Vinice rostou na flyšovém podloží Bílých Karpat a na bohatých úrodných půdách, které jim velmi prospívají. Právě v Blatnici začínají Bílé Karpaty, které spolu s velmi vhodným mikroklimatem dělají naše vína výjimečná. Protože je réva rostlina teplomilná, směrem na východ od obce se jí již tolik nedaří kvůli stoupající nadmořské výšce. Blatnice je proto posledním větším centrem, kde jsou vinice vysázeny. Réva vinná je zvláštní rostlina, ta nejzajímavější osobitá vína dává v okrajových oblastech, kde je lze ještě pěstovat.

Vinař musí být členem Cechu blatnických vinařů, svou provozovnu musí mít registrovanou v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Vinaři si značku VOC Blatnice chrání. Následnou kvalitu hotového vína kontrolují mezi sebou, avšak pod záštitou Ministerstva zemědělství. Hrozny se musí zpracovávat v Blatnici. Převozem hroznů do desítek kilometrů vzdálených vinařství by kvalita vína utrpěla.

Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 20°normalizovaného moštoměru. Je zakázáno doslazování řepným cukrem, zahuštěným moštem nebo používání jiných metod na umělé zvyšování cukernatosti.

Na začátku výroby vína je nutností dokonale zralý hrozen s vysokým množstvím přírodního cukru, aromatických a minerálních látek, aby víno mělo dobrou strukturu, vůni a plnost. Pro harmonii budoucího vína není dobré umělé zvyšování cukernatosti. Navíc doslazováním vystupuje otázka vinařské etiky vůči zákazníkovi.

Hrozny musí být sbírány ručně.

Pro vynikající vína je šetrný ruční sběr nutností. Hrozny jsou mechanicky málo zatěžovány, neoxidují, do vína nepřecházejí trpce chutnající látky z třapin a listů. Jedině při ručním sběru můžete již na vinici vybrat jen ty nejlepší a nejzdravější hrozny.

Školení vína nesmí probíhat v sudech barrique, není povolené ani přidávání taninů a chipsů.

VOC Blatnice dodržují tradice jak v pěstování révy, tak ve výrobě vína, které v obci trvají už devět století. Proto je školení vína ve francouzských nově vypalovaných sudech zakázáno. Stejně tak používání jejich technologických náhražek jako jsou dubové štěpky, desky nebo taniny.

Ke stabilizaci vína jsou zakázány všechny stabilizační přípravky s výjimkou oxidu siřičitého.

Jablečno-mléčná fermentace je povolena.

Vína VOC Blatnice se nesmí prodávat dříve než 5 měsíců od sklizně.

Víno se může prodávat pouze ve skleněných láhvích o maximálním objemu 0,75 litrů, ty musejí být uzavřeny kvalitním korkem nebo šroubovým uzávěrem.

Vína musí být označena jednotným logem VOC Blatnice a páskem s kódem rozhodnutí.

Vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti pro oblast Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Aby vinaři splnili tuto podmínku, musí zhodnotit všechen svůj vinařský um. Jak při celoroční práci ve vinici, tak ve sklepě.
Ve vinicích je to především nepřetěžování vinice vysokou úrodou, snižování násady vhodným řezem, případně i probírkou hroznů. Důležitá je poctivě provedená práce během vegetace. Základem každého kvalitního vína je perfektně vyzrálý a zdravý hrozen.
Ve sklepě při výrobě vína je nutné používání jednoduchých a šetrných postupů. Nepoužívání enzymů ani aromatických kvasinek, které produkují jednoduchá, uniformí a pro tuto oblast netypická vína, je samozřejmostí.